STRATEGIA pentru combaterea bolilor cardiovasculare, pusă în consultare publică. Obiective pentru combaterea principalelor cauze de deces din România

STRATEGIA pentru combaterea bolilor cardiovasculare, pusă în consultare publică. Obiective pentru combaterea principalelor cauze de deces din România
Publicat: 19/10/2024, 10:42

Bolile cardiovasculare şi cerebrovasculare (BCC) reprezintă principalele cauze de deces la nivel naţional şi sunt principala cauză de dizabilitate şi povară economică atât la nivelul sistemului de sănătate, cât şi a societăţii româneşti.

Ministerul Sănătăţii a pus în consultare publică, vineri, un proiect de hotărâre de guvern pentru aprobarea Strategiei Naţionale pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare şi Cerebrovasculare 2024-2030.

Potrivit notei de fundamentare, strategia pune accentul pe înţelegerea profundă a problemelor de sănătate ale populaţiei şi a barierelor de acces la servicii de sănătate în patologia cardiovasculară şi cerebrovasculară, continuând cu soluţii pentru prevenţia, diagnosticul, tratamentul şi recuperarea acestor afecţiuni, cu scopul asigurării unor trasee optime de îngrijire şi acces echitabil la servicii medicale, în condiţiile respectării recomandărilor ghidurilor internaţionale.

„Elaborarea prezentului document de politică publică are ca scop atât creşterea conştientizării asupra factorilor de risc ai BCC şi asupra modalităţilor de prevenţie, screening, diagnostic, monitorizare şi tratament al acestora”, se mai arată în document.

De asemenea, se acordă prioritate dezvoltării sistemului informaţional în sănătate, programelor de cercetare şi iniţiativelor de inovare în bolile cardiovasculare şi cerebrovasculare, toate acestea fiind evaluate şi monitorizate prin intermediul indicatorilor fiabili şi transparenţi.

Reamintim că pe 19 ianuarie 2024, Ministerul Sănătăţii a propus implementarea unui plan de reformă a gestionării acestor boli în România până în 2030, care cuprinde măsuri de prevenţie în privinţa factorilor de risc şi de îmbunătăţire a tratamentului disponibil pacienţilor şi a reabilitării după tratament.

Între timp, strategia a fost refăcută şi relansată într-o nouă formă, publicată vineri de Ministerul Sănătăţii într-un proiect de hotărâre de guvern.

Strategia (SNBCC) vizează, în primul rând, creşterea conştientizării asupra factorilor de risc ai BCC şi asupra modalităţilor de diagnostic şi tratament al acestora, precum şi asigurarea accesului cetăţenilor la intervenţii de sănătate care să permită evitarea, limitarea şi gestionarea factorilor de risc, diagnosticarea precoce şi precisă, tratamentul şi reabilitarea afecţiunilor cardiovasculare şi cerebrovasculare.

“Scopul SNBCC este de a creşte nivelul de sănătate a populaţiei României, în special a categoriilor vulnerabile, prin informarea şi implementarea unui plan de reformă sistemică a prevenţiei, diagnosticului, tratamentului şi reabilitării BCC la nivel naţional, în acord cu Strategia Naţională de Sănătate 2022-2030”, se arată în document, potrivit informațiilor news.ro.

Obiectivele generale ale strategiei sunt:

  • dezvoltarea unui sistem integrat de informaţii de sănătate pentru prevenirea şi îngrijirea bolilor cardiovasculare şi cerebrovasculare;
  • asigurarea unui cadru integrat pentru prevenţia, depistarea precoce, diagnosticul, tratamentul şi monitorizarea bolilor cardiovasculare şi cerebrovasculare;
  • tratamentul bolilor cardiovasculare;
  •  tratamentul bolilor cerebrovasculare;
  • dezvoltarea reabilitării cardiovasculare şi cerebrovasculare în România;
  •  diagnosticul şi tratamentul bolilor cardiovasculare şi cerebrovasculare rare;
  •  măsuri comune cardiologiei şi neurologiei privind dezvoltarea resursei umane specializate pentru prevenţia, diagnosticul, tratamentul şi reabilitarea bolilor cardiovasculare şi cerebrovasculare;
  •  promovarea activităţilor de cercetare, dezvoltare şi inovare (CDI) în domeniul bolilor cardiovasculare şi cerebrovasculare în România, prin intermediul finanţărilor nerambursabile şi a parteneriatelor public-private naţionale şi/sau internaţionale.

CITIȚI ȘI:

Ministerul Sănătății anunță investiții în SPITALE, cu un buget total de 13 miliarde lei / A. Rafila: Accelerăm reconstrucția sistemului spitalicesc

Ministerul Sănătății infirmă depistarea unui caz de HOLERĂ în România: „Cazul de la Spitalul Victor Babeș a fost produs de o bacterie asemănătoare”

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Putin are o retorică din ce în ce mai iresponsabilă.” Reacția NATO după ce o...
Digi RCS-RDS oferă tuturor abonaților din România noul telefon OPPO A60. Ce trebuie să faci...
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30...
Îngrijorare la granița cu România: Nave misterioase din Rusia au început să sosească în Republica...
România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră
România trece, în curând, la ora de iarnă 2024. Data la care se dau ceasurile...
Operație de prelevare de organe oprită pentru că pacientul „dădea prea multe semne de viață”
Iulia Vântur, evacuată în grabă cu securitate! Prețul pus pe capul lui Salman Khan de...
Ce efect are o singură doză de Cola dietetică asupra organismului, în doar o oră...
Un bărbat declarat în moarte cerebrală s-a trezit în timp ce i se prelevau organele....
"E primul pas spre un război mondial". Cei 10.000 de soldați din Coreea de Nord...
O femeie din Călărași a căzut cu tot cu balcon de la etajul 3, în...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
💣Chinezii aduc un nou SUV în România. Bate Dacia Duster la dotări și arată BOMBĂ...
Sorin Grindeanu numeşte tronsonul cu tuneluri de pe A1 Lugoj-Deva „o ruşine pentru România”
Oamenii de știință sunt ȘOCAȚI! Plantele și pădurile nu au absorbit carbon aproape deloc anul...
Doliu şi durere în Biserica Ortodoxă Română. Patriarhul DANIEL...
„Viciul intelectualilor”, detestat de Ceaușescu. Ce le-a interzis dictatorul
Au apărut primele date oficiale referitoare la autopsia lui Liam Payne. Ce au declarat autoritățile:...
VIDEO Adrian Marțian și-a găsit copiii! Cei trei minori au spus adevărul: "Am ajuns la...
Cum s-a simțit Raluca Bădulescu pe vremea când era ceva mai plinuță? De ce se...
Povestea de dragoste dintre Steliana Sima şi soţul ei. Cum a încercat bărbatul să-i atragă...
BANCUL ZILEI. Bulă: – Vreau să-mi tatuați numele iubitei mele acolo, jos!
O echipă de medici și-a dat seama în ultima clipă că urma să recolteze organe...